BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç’ın ‘açılım’ konusunda takındığı tutum, “Siyaset, sen nelere kadirsin!” dedirtti. Arınç, 9 yıl önce idamı kaldıran hükümete şöyle seslenmişti:
Vıcık vıcık istismar...
“HÜKÜMETİN Öcalan konusundaki tavrı omurgasız... Olay, vıcık vıcık istismar. Bu, hükümetin terör örgütüyle pazarlık yaptığının göstergesi. Devlet terörle pazarlık yapmaz, siyasi çözüm ne demek!”
Bülent Arınç’tan U dönüşü!
Sivri çıkışlarıyla tanınan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın ’açılım’ konusunda takındığı tavır şaşırttı. Dün, “Devlet teröristle pazarlığa oturmaz” diyen Arınç, bugün DTP katkısını övdü
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, ’açılım’konusunda takındığı tutum, “Siyaset, sen nelere kadirsin!” dedirtti. 9 yıl önce “devlet teröristlerle pazarlığı oturmaz” diyen Arınç, bugün ise sürece katkı sağlayan DTP ile 9 yıl önce teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın idamının kaldırılmasında “yerden yere vurduğu” MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi övdü. İdamın kaldırılmasında imzası bulunan MHP ve DSP’yi “omurgasız siyaset yapmakla” ve “PKK ile siyasi çözüm için masaya oturmakla” eleştiren Arınç, gazetelerin Ankara temsilcileriyle yaptığı söyleşide, “Bahçeli karşı olmasına rağmen hükümette mutabık oldu. Bahçeli için zehirli su içmek gibi bir şeydi. İdam kaldırıldı. Ben Bahçeli’den ve partisinden katkı bekliyorum” diyerek, Bahçeli’nin o günkü tutumuna daha pozitif yaklaştı.
Omurgasız, ilkesiz
Oysa, DSP-MHP-ANAP Koalisyon Hükümeti genel başkanlarının 13 Ocak 2000 tarihinde yaptıkları uzun toplantıdan sonra Öcalan’ın idam cezasının kaldırılmasını kapatılan Fazilet Partisi hükümeti ağır dille eleştirmişti. FP’nin grup başkanvekili Bülent Arınç, idam kararının kaldırılması konusunda sert açıklamalarıyla dikkat çekmişti. Arınç, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, “liderler zirvesinden çıkan bildiri ile hükümetin, yıllardır masaya oturmaktan kaçındığı PKK ile pazarlık yapma noktasına geldiğini” belirtmiş, hükümeti Öcalan konusundaki tavrı nedeniyle, “omurgasız, ilkesiz” olmakla suçlayıp, olayı “vıcık vıcık istismar” diye tanımlamıştı.
4 satırlık bildiri
Arınç’ın, o dönemdeki, “Bu, hükümetin terör örgütüyle pazarlık yaptığının bir göstergesidir. Devlet terörle mücadele ederken pazarlık yapmaz, masaya oturmaz, siyasi çözüm ne demek” sözleri kayıtlara geçmişti. Liderler zirvesi ile Meclis’in devre dışı bırakıldığını savunan Arınç, “Ne kadar muhteşem bir zirve olduğunu göstermek için Mesut Yılmaz’ın 7.5 saat tuvalete bile gitmediğini söylüyorlar. Bu kadar çirkin, bu kadar bayağı, gülünç. Sonunda 4 satırlık bildiri çıktı. İstihbarat raporları gazete sayfalarında tefrika ediliyor ama siyasi partilerin haberi yok Meclis devre dışı bırakılmış?” demişti.
Büyük bir ihanet
DSP ve MHP’yi eleştiren Arınç, “Bir büyük ihanet ve büyük bir dönüş de yaşıyoruz. Tam 180 derecelik bir dönüş, bu kadar ilkesizlik bu kadar vıcık vıcık istismar Türk milletine büyük bir hakarettir. Bu hakareti Türk milleti haketmedi” diye konuşmuştu.
İdamın kaldırılmasına karşı çıkan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, o dönemde sessiz kalan TSK ve MGK’yı da sert bir dille eleştirmişti.