Türkiye ile Ermenistan diplomatik ilişkiler kurulması yönünde önemli bir adım attı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 9 Haziran 2008'deki Ermenistan ziyaretinde Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile biraraya gelmişti.
ANKARA - Diplomatik ilişkilerin kurulmasına gidecek süreç üç aşamadan oluşuyor. İlk aşamada 6 hafta boyunca ülkeler kendi içlerinde siyasi danışmalarda bulunacak. 6 haftanın sonunda 2 protokol imzalanacak. Protokoller iki ülkenin parlamentolarına sunulacak.
Türkiye ve Ermenistan Dışişleri Bakanlıkları ile İsviçre Federal Dışişleri Bakanlığı'nın ortak basın açıklamasında, ''Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, İsviçre'nin arabuluculuğuyla sürdürdükleri çabalar bağlamında parafladıkları 'Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü' ile 'İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü'ne dair iç siyasi istişarelerini başlatma hususunda mutabakata varmışlardır'' ifadesi kullanıldı.
Bu iki protokolün, ikili ilişkilerin makul bir zaman diliminde normalizasyonu için bir çerçeve sunduğu belirtilen açıklamada, siyasi istişarelerin 6 hafta içinde tamamlanacağı, bunu müteakiben iki protokolün imzalanacağı ve her iki parlamentonun onayına sunulacağı belirtildi.
Açıklamada, her iki tarafın anayasal ve yasal prosedürlerine uygun biçimde onay işleminin zamanlıca ilerlemesi için çaba göstereceği kaydedildi. İkili ilişkilerin normalizasyonunun bölgedeki barışa ve istikrara katkı sağlayacağı ifade edilen açıklamada, ''Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti, İsviçre'nin desteğiyle ortak gayretlerini sürdürme konusunda kararlıdırlar'' denildi.
FRANSA KUTLADI
Fransa, Türkiye ve Ermenistan'ın, diplomatik ilişkilerin tesisi protokolüyle ikili ilişkilerin geliştirilmesi protokolüne dair iç siyasal istişarelerini başlatma hususunda mutabakata varmasının ardından iki ülkeyi kutladı.
Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin bölge istikrarına katkıda bulunacak tarihsel bir olay olacağını da kaydetti.